Emailberichten wat mag wel en wat mag niet!

02-10-2010 Nieuwsbrieven al dan niet met commerciële inhoud, wat mag nu wel en wat mag niet?

Er is sinds de wijziging in de wet vorig jaar veel veranderd en vele vragen zich dan ook af wat nu wel en wat nu niet mag. Het afgelopen jaar kreeg de OPTA ( de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit ) maar liefst 34.000 meldingen binnen van ongeoorloofde e-mails. Ruim de helft waren meldingen over het nieuwe beleid tegen e-mail naar bedrijven. Op deze meldingen besloot de OPTA om maar liefst 56 sancties uit te geven. Deze waren hoofdzakelijk als waarschuwing, echter werden er ook 3 boetes uitgedeeld , deze boetes kunnen oplopen tot 450.000 Euro.

 

Wat mag nu wel en niet?
In het kort komt het erop neer dat u het beste toestemming kunt vragen om een e-mail aan een persoon of bedrijf te mogen toesturen. Dit is komt neer op bijvoorbeeld een inschrijving op een weekelijkse nieuwsbrief via een website.

Als u aan de volgende regels voldoet zult u weinig problemen kunnen verwachten van de OPTA, u dient de gegevens van de inschrijvingen wel moeten kunnen aantonen,
- de ontvanger moet toestemming hebben gegeven
- de ontvanger moet zien van wie de berichten afkomstig zijn
- de ontvanger moet zien hoe en bij wie hij zich kan afmelden als hij geen prijs meer stelt op ontvangst van de berichten


Het aankopen van adressen is dus niet altijd zo verstandig, in de meeste gevallen zal de organisatie de privacy wetgeving overtreden door de verkoop van adressen. Het college bescherming persoonsgegevens houdt hier toezicht op.

De OPTA lanceerde de nieuwe website, spamklacht.nl.  Deze website geeft bedrijven, personen de mogelijkheid e-mail te bestempelen als SPAM. De OPTA zal na meerdere klachten een onderzoek instellen naar de betreffende verzonden post.
Mocht u meer willen weten wat u wel en niet mag kunt u een uitgebreide versie lezen op de site, spamklacht.nlLogin Form